Tämän viikon tehtävänä oli löytää verkkoyhteisö, joka liittyy blogin teemaan. Yhteisöä piti arvioida muutamasta näkökulmasta. Koska teemamme on matkailu, oli luonnollista ottaa suuri ja suosittu matkailuyhteisö Pallontallaajat.net tarkempaan tarkasteluun.

Käyttäjäksi yhteisöön

Pallontallaajat.net on suosittu yhteisö. Se vaatii käyttäjältään ns. "korkeaa sitoutumista". Sivuston sisältö on kaikkien nähtävillä, mutta vain rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida viestiketjuihin ja luoda niitä. Rekisteröityneiden käyttäjien tulee luoda sivustolle profiili, johon he voivat vapaavalintaisesti täydentää tietoja, kuten kuvan, asuinpaikan ja iän. Profiilissa näkyy kuitenkin automaattisesti käyttäjän viimeisin kirjautuminen, rekisteröitymisen ajankohta ja lähetettyjen kommenttien lukumäärä. Lisäksi käyttäjän tulee määrittää profiiliinsa matkustamisen taso, joka antaa muille käyttäjille tietoa, onko kyseessä himoreissaaja vai aloittelija, Jokaisen profiilista löytyy myös tilasto-painike, joka näyttää käyttäjän kirjoituksia maittain sekä alueittain. Myös käyttäjän kaikki viestiketjuihin lähettämät kommentit on koottu profiiliin näytä kommentit -painikkeen taakse.

PTkuva2.jpg

Yhteiset kiinnostukset luovat yhteisön

Pallontallajat.net voidaan lukea sisällön mukaan profiloituvaksi verkkoyhteisöksi. Koska verkkoyhteisöjen pohjan muodostaa yhteisöllisyyden tunne, tarvitaan jokin kohde mikä liittää ihmiset yhteen. Pallontallaajat.net-sivuston yhteinen mielenkiinnon kohde on yksinomaan matkailu ja sen ympärille rakentuvat konseptit. Sivusto voidaan myös eritellä harrastusyhteisöksi, joskin tätä termiä matkailusta on hankala käyttää yksilöiden näkemyserojen vuoksi.

maisema%20kuva.jpg

https://pixabay.com/en/hiker-silhouette-mountain-top-984083/

 

Itsensä kehuminen ei ole pääasia

Pallontallaajat -sivustolla ei sinänsä oikein esiinny itsensä mainostamista, sillä sivustolla enimmäkseen vain jaetaan vinkkejä matkakohteisiin. Kuitenkin sivustolle täytyy rekisteröityä, jos haluaa kommentoida jotain keskustelua. Tällöin halutessaan voi omassa profiilissaan ja profiilikuvassa nostattaa omaa statustaan kehumalla itseänsä tai laittamalla hienon profiilikuvan. Käyttäjät voivat myös halutessaan lisätä allekirjoituksen, joka lisätään sitten jokaisen kommentin loppuun automaattisesti. Nämä allekirjoitukset eivät oikeastaan kerro käyttäjästä paljoakaan. Usein niissä näyttää olevan jokin mietelause tai sanonta, joka periaatteessa kertoo vähän käyttäjän ajatusmaailmasta ja arvoista, mutta ei silti kuitenkaan pahemmin paljasta mitään henkilökohtaista. Toisin sanoen keskustelupalstan puolella ei itsensä ”promoamista” juurikaan esiinny, vaan siellä pysytään itse asiassa eli matkavinkeissä.

Sivustolla on kuitenkin erillisiä matkablogeja, joissa tätä esiintyy enemmän. Itse asiassa kaikki, mitä blogeissa julkaistaan, on sen verran henkilökohtaista, että kirjoittaja joutuu miettimään mitä kaikkea haluaa paljastaa itsestään. Tämä ilmenee parhaiten kuvien valinnassa – tuskin kukaan haluaa vapaaehtoisesti julkaista itsestään rumaa tai muuten vain epäonnistunutta kuvaa. Myös blogiteksteissä pyritään esittäytymään tietyssä valossa esimerkiksi kirjoitustyylin valinnalla ja sillä, mitä kaikkea kertoo tehneensä reissussa.

 

Koriskuva.jpg

https://pixabay.com/en/basketball-park-sunset-court-1081882/

 

Kuin kesän katukoris pelit

Pallontallaajat yhteisön ominaispiirteitä ovat yhteisöllisyys, yhteiset kiinnostuksen kohteet ja positiivisuus. Niinpä yhteisöä voikin kuvailla metaforalla ”kesän katukoris”. Ihmiset kokoontuvat tiettyyn paikkaan, koska heillä on yhteinen kiinnostuksen kohde ja he haluavat tehdä asioita siihen liittyen. Olivat nämä asiat esimerkiksi omien tarinoiden kertomista tai keskustelua toisten kanssa tässä tapauksessa matkailusta.

Ensiksi luodaan profiili ja sitten aloitetaan kirjoittaminen. Aivan kuten kesällä katukorista pelattaessa, ennen pelejä esitellään itsemme toisille ja sitten mennään. Myös sivustaseuraajiakin on. He näkevät kirjoitukset, mutta he eivät osallistu keskusteluun, aivan kuten kesällä katukorista pelatessa.

Joten yhteiset kiinnostuksen kohteet, korkea sitoutuminen ja sivustakatsojien olematon vaikutus sisältöön tekevät tästä yhteisöstä hyvin samanlaista kuin kesän katukoris pelit.

 

-UR